Fietsen zonder licht

De politie voert regelmatig controles uit, waarbij er bij fietsers wordt gecontroleerd of het voor- en achterlicht aanwezig zijn op de fiets, naar behoren functioneren en bovendien gevoerd worden indien nodig. Heb je als fietser bij deze controle geen functionerend voor- of achterlicht op je fiets of heb je jouw licht niet aan staan als dit wel nodig is, dan kun je hier een flinke boete voor krijgen. Zo krijg je bij een ontbrekend of niet functionerend voorlicht een boete van 55 euro. Bij een ontbrekend of niet functionerend achterlicht geldt dezelfde boete. Deze boete krijg je tevens als je jouw lichten niet aan hebt staan, terwijl dit wel nodig is. 

Als beide lichten ontbreken, niet functioneren of niet aan staan indien nodig, krijg je tevens een boete van 55 euro. Deze boete wordt dus niet verdubbeld als beide lichten ontbreken, niet functioneren of niet aan staan.

Omdat het fietsen zonder voor- en/of achterlicht erg gevaarlijk is, geeft de politie bij lichtcontroles altijd direct boetes uit, in plaats van waarschuwingen. Fiets je tegen een lichtcontrole aan, dan is de kans dus groot dat je een boete krijgt bij ontbrekende lichten op je fiets, niet functionerende lichten op je fiets of lichten op je fiets die niet aan staan.

1 reactie op “Fietsen zonder licht

Geef een antwoord