Zonder helm

Iedereen die op een bromfiets rijdt, moet een helm dragen. De enige uitzondering op de regel is wanneer een bromfiets of voertuig veiligheidsgordels heeft. Rijd je met deze veiligheidsgordels om, dan hoef je geen helm te dragen tijdens het rijden. Veiligheidsgordels kunnen bijvoorbeeld voorkomen bij brommobielen, trikes of quads. Bromfietsen hebben nooit veiligheidsgordels: bij het rijden op een bromfiets is het dragen van een helm dus verplicht. Er zijn hier geen uitzonderingen op de regel. 

Draag je geen helm tijdens het rijden op een bromfiets, dan kun je hiervoor een boete van 90 euro krijgen. Heb je iemand achterop de bromfiets die geen helm draagt, dan kan deze persoon ook een boete van 90 euro krijgen. Draag je als bestuurder wel een helm, dan krijgt alleen de passagier deze boete. 

Je kan als bestuurder of passagier van een bromfiets tevens een boete krijgen als je geen goedpassende helm draagt. Omdat een helm die niet goed past alsnog gevaarlijk is in het verkeer, bedraagt deze boete tevens 90 euro. Ook als je jouw helm niet goed vast maakt, kun je een boete krijgen voor het rijden zonder helm. Verder mag je alleen rijden met de volgende helmen: de integraalhelm, de jethelm en de systeemhelm. Ook moet een helm altijd goedgekeurd zijn volgens de Europese ECE-norm. Om te onderzoeken of jouw helm ook voldoet aan deze norm, dien je te zoeken naar een cirkel met een hoofdletter E die in de kinband of in de binnenvoering van de helm staat. Het cijfer dat achter deze letter staat, staat voor het land waar de helm gemaakt is. De combinatie E4 betekent dat de helm in Nederland is gemaakt. Heeft jouw helm geen soortgelijk keurmerk, dan kun je hier tevens een boete voor krijgen.

Op een snorfiets hoef je geen helm te dragen, omdat deze niet harder dan 25 kilometer per uur rijden. 

Geef een antwoord