Rollerbank

De rollerbank staat voor rollentestbank: een meetmiddel waarmee de maximum constructiesnelheid van een bromfiets of snorfiets gemeten kan worden. Iedereen is verplicht om mee te werken aan een rollerbank als de politie om medewerking vraagt. Overschrijdt jouw bromfiets of snorfiets de maximale constructiesnelheid die op het kenteken van de brom- of snorfiets wordt vermeldt, dan krijg je hiervoor een boete. Daarnaast wordt je kentekenbewijs ingenomen bij overtreding en kan zelfs jouw brom- of snorfiets ingenomen worden als je meerdere overtredingen hebt begaan in korte tijd.  

Het Openbaar Ministerie heeft ervoor gekozen om een marge van 5 kilometer per uur te hanteren in het voordeel van de bestuurder. Dit wil zeggen dat een snorfiets die normaal 25 kilometer per uur mag rijden, op de rollerbank 30 kilometer per uur mag rijden. Voor een bromfiets betekent dit dat de maximale constructiesnelheid van 45 kilometer per uur, op de rollerbank een maximale constructiesnelheid van 50 kilometer per uur wordt. Rijdt jouw snorfiets harder dan 30 kilometer per uur of rijdt jouw bromfiets harder dan 50 kilometer per uur, dan krijg je hiervoor een boete. Ook wordt je kentekenbewijs gevorderd en krijgt je voertuig een WOK-status. WOK staat voor ’wachten op keuring’. Deze status houdt je voertuig tot deze weer aan de maximaal toegestane snelheid voldoet. 

De boetes die je krijgt voor het overschrijden van de constructiesnelheid van een bromfiets, zijn de volgende:

  • Tot en met 10 kilometer per uur: 60 euro.
  • 11 tot en met 15 kilometer per uur: 120 euro.
  • Meer dan 15 kilometer per uur: 250 euro.

De boetes die je krijgt voor het overschrijden van de constructiesnelheid van een snorfiets, zijn de volgende:

  • Tot en met 10 kilometer per uur: 60 euro.
  • 11 tot en met 15 kilometer per uur: 120 euro.
  • Meer dan 15 kilometer per uur: 250 euro.

Je voertuig wordt in beslag genomen als je de constructiesnelheid met meer dan 20 kilometer per uur overschrijdt of als je voor de derde keer in twee jaar in overtreding gaat op het gebied van de maximale constructiesnelheid.

Geef een antwoord