Te snel rijden

Veel eigenaren van brom- en snorfietsen laten de constructiesnelheid van hun voertuig opvoeren, zodat de brom- of snorfiets harder kan rijden dat de maximum constructiesnelheid die het voertuig normaliter heeft. De constructiesnelheid is de maximale snelheid van het voertuig, dat op het kenteken van het voertuig vermeld wordt. Door deze snelheid op te voeren, kan een voertuig ineens veel harder rijden dan de maximale constructiesnelheid op het kenteken van het voertuig aangeeft. Dit kan de politie constateren en beboeten door middel van een rollerbank controle, maar ook door je op heterdaad te betrappen op de weg. 

Bij het uitgeven van een boete voor te snel rijden (zowel bij een rollerbank controle als bij een controle op de weg), wordt onderscheid gemaakt in verschillende snelheden. Zo kun je voor het te snel rijden op een bromfiets de volgende boetes krijgen:

  • Tot en met 10 kilometer per uur te snel rijden: boete van 60 euro.
  • 11 tot en met 15 kilometer per uur te snel rijden: boete van 120 euro.
  • Meer dan 15 kilometer per uur te snel rijden: boete van 250 euro.

Rijd je te snel op een snorfiets, dan kun je hier de volgende boetes voor krijgen bij onderstaande snelheden:

  • Tot en met 10 kilometer per uur: boete van 60 euro.
  • 11 tot en met 15 kilometer per uur: boete van 120 euro.
  • Meer dan 15 kilometer per uur: boete van 250 euro.

Tot slot kun je tevens een boete krijgen als je niet stapvoets rijdt binnen een erf op je bromfiets. Deze boete bedraagt 95 euro.

Geef een antwoord