Bromfietscertificaat

Er zijn verschillende boetes verbonden aan fouten die gemaakt worden met betrekking tot het bromfietscertificaat, ofwel het rijbewijs voor de bromfiets. Op deze pagina lees je welke fouten je kan maken als bestuurder met betrekking tot het bromfietscertificaat en welke boetes je hiervoor kan krijgen. 

Ten eerste kun je een boete krijgen door rond te rijden met een onjuist of onduidelijk leesbaar bromfietscertificaat. Zo kun je voor een onjuist of onduidelijk leesbaar bromfietscertificaat een boete krijgen van 60 euro. Met de term ’onjuist bromfietscertificaat’ wordt een bromfietscertificaat bedoeld die bestaat uit foutieve informatie. Een onleesbaar bromfietscertificaat is een certificaat dat zodanig beschadigd is, dat agenten het document niet kunnen lezen. Daarnaast kun je tevens een boete krijgen als jouw bromfietscertificaat niet voldoet aan de eisen van een geldig rijbewijs. Is dit het geval, dan krijg je een boete van 30 euro. 

Ga je de weg op met een bromfiets, terwijl jouw bromfietscertificaat niet meer veilig is? Dan kun je ook hier een flinke boete voor krijgen. Is jouw bromfietscertificaat minder dan een jaar niet meer geldig, dan kun je hiervoor een boete krijgen van 60 euro. Rijd je rond zonder een geldig bromfietscertificaat op zak, dan bedraagt de boete hiervoor 240 euro. Dit bedrag wordt gehalveerd als de bestuurder van de bromfiets jonger is dan 16 jaar en dus eigenlijk nog geen bromfiets mag rijden. In dit geval is de boete dus 120 euro. Als je wel een bromfietscertificaat hebt, maar je deze niet kan tonen bij een politiecontrole (zoals bij een rollerbank controle), dan kun je hier een boete van 90 euro voor krijgen. Tot slot kun je een boete krijgen als je rondrijdt op je bromfiets terwijl je bromfietscertificaat is ingenomen. Deze boete bedraagt 230 euro. 

Geef een antwoord