Kind voorin

Om de veiligheid van kinderen in de auto te waarborgen, zijn er enkele regels opgesteld die alle automobilisten moeten naleven bij het vervoeren van kinderen in een auto. Deze regels gelden zowel voor personenauto’s als voor bestelauto’s en vrachtauto’s en dienen altijd nageleefd te worden om de veiligheid van het kind in de auto te waarborgen.

Zo mogen kinderen met de leeftijd van 11 jaar of jonger niet voorin een auto, bestelauto, vrachtauto of taxi zitten. Dit geldt niet alleen voor kinderen die alleen voorin zitten, maar ook voor kinderen die op schoot worden meegenomen door een volwassene. Zit een kind van 11 jaar of jonger wel voorin de auto en er volgt een veiligheidscontrole door de politie, dan kan de automobilist hiervoor een boete krijgen. De boete die je krijgt voor het vervoeren van een kind van 11 jaar of jonger voorin de auto, bedraagt 135 euro. Deze boete wordt berekend per voertuig, niet per kind. Heb je meerdere kinderen voorin de auto zitten, zoals bijvoorbeeld in een bestelbus mogelijk is, dan krijg je alsnog een boete van 135 euro. Baby’s die in maxicosi’s worden vervoerd zijn uitgezonderd van deze regel. Mits de maxicosi op de juiste manier wordt vastgemaakt en vervoerd, krijg je geen boete voor het vervoeren van een baby die voorin de auto zit. 

Heb je een kind van 12 jaar of ouder voorin de auto zitten en heeft dit kind de gordel niet om als je gecontroleerd wordt? Dan krijg je alsnog een boete, maar dan voor het rijden zonder gordel. Deze boete dient het kind zelf te betalen en bedraagt 45 euro. Verder dienen jonge kinderen altijd op de juiste manier vervoerd te worden, bijvoorbeeld in een goede maxicosi, met een stoelverhoger of met de juiste gordel. 

Geef een antwoord